Amanda

One life, many ways

- Matmarknad

Publicerad 2015-09-30 11:23:39 i Allmänt, Vardag,

God dagens kära vänner!
 
Hoppas ni mår bra. Har hösten kommit än? Här är det runt 23 grader på dagarna fortfarande, men det kryper ner i temperatur på morgnarna och kvällarna. Försöker njuta så länge det varar
 
Nu var det inte vädret jag tänkt skriva om utan visa er lite bilder från i söndags och "matmarknaden" som var utanför mig i helgen. Tog inte så många kort, tyvärr. Ville visat er hur många olika marknadsstång det var, men kan meddela att det var måååånga. Det gick runt ett helt kvarter i princip. 
 
 
Dessa godingar stod precis utanför min port; byggnaderna bakom bilen och Monica.
 
 
En lama och en kalv? 
 
 
Åsnor!
Det fanns även minigrisar, en tjur, kaniner, ponnys barnen fick rida på och gäss. 
 
Jag och Monica provade att äta pulled duck till lunch. Heter säkert inte så men såg precis ut som pulled pork. Jättegott! Vi gick runt och kollade in alla stånd, där det såldes ostar, dadlar, jucie, godis, foie gras, marmelader, grönsaker, äpplen (1.40€/kg!), bröd, pajer och bakelser. Allt du kan tänka dig.
Jag köpte dadlar, spirulina och äpplen.. Inte en enda ost. Besviken på mig själv. Men som Carl sa igår, en är ganska bortskämd med ett bra Carrefour som har allt, precis bredvid oss.
Spirulina är något algaktigt och tydligen superhäslosamt. Dyrt var det också. Det bästa är att bland det i en smoothie men då jag inte har en mixer går kvarg och gröt lika bra. Kvargen blir alldeles grön! Får visa er en morgon. 
Nino mötte upp oss efter ett par timmar och så kollade vi igenom allt en gång till. Tanken var att lyssna på en gospel-konsert i kyrkan men det kostade pengar så vi struntade i det.
Vi hittade istället en orkester som spelade vid floden, helt gratis! Har aldrig lyssnat på något sådant innan och det var verkligen något extra. Häftigt med alla instrument. Undrar om musikanterna ens kollar på dirigenten eller har koll via sina nothäften.
 
Vi fick lyssna på Carmen, My Fair Lady, Mary Poppins och L'arlésienne.
Jag kände igen vissa stycken av Carmen men var annars helt lost. Gissade Mary Poppins 3/4 gånger hehe..
 
 
Vill ni lyssna ett stycke finns ett klipp på instagram: @apelberg
 
Efter den lilla konserten tog Nino och Monica kanalbåten över floden och jag traskade hem och åt middag.
Händelserikaste söndagen hittills!
 
Idag onsdag och jag måste plugga franska! Har tagit tag i lite "viktiga" saker nu på fm och ikväll blir det bio, Everest. Måste kolla på trailern så jag vet vad den handlar om.. Att det är om Mount Everest fattar jag ju men ;)
 
Igår fick vi äntligen ett schema och på torsdag nästa vecka är det välkomstdag för oss internationella stackare! Och då kommer även min älskling hiiit! <3
 
 
En bild från London förra året 
 
xoxo
 
 
 

- Saint Emilion

Publicerad 2015-09-28 14:56:39 i Allmänt, Vardag,

I lördags tog jag, tillsammans med en massa andra Erasmus-studenter, en tripp till Saint Émilion, en stad som är känt för sitt vindistrikt. 
 
 
Första stoppet var på en vingård som drevs av en familj. Det är högsäsong för dem nu så det var full fart i processerna för att framställa vin. Det märktes för det luktade jäst över hela gården.
 
Det är minsann mycket jobb för att få fram vin. En ska separera saft från skal och fruktkött, snurra runt druvsaften i en konstig tunna, lagra allt i månader etc. 
 
         
 
 
Vi fick även smaka på vinerna dom tillverkar och säljer, tillsammans med lite tilltugg. De gör 2 olika röda viner och ett rosé. Vi fick smaka på dem röda och dom smakade väldigt olika, men var goda på sitt sätt. Köpte en flaska av varje och 2 vinglas. Flaskorna hinner jag nog dricka upp innan jag ska åka hem, men glasen kan bli lite svåra att få hem..
 
 
Efter en timme eller två på vingården åkte vi vidare till Saint-Émilion det var "hopp-och-fri-lek" fram till bussen åkte tillbaka till Bordeaux. 
Det var en väldigt liten och mysig stad med mycket gamla hus och byggnader. Den var väldigt välbevarad. Staden är bl.a. med på UNESCO's lista över världsarv.
 
 
Livsfarliga "trappor"
 
 
från kyrkan
 
 
 
Lunch var vi tvungna att äta med; Laxsallad med alldeles förmycket balsamvinäger
 
 
Mycket upp och ner
 
 
Klocktornet i bak
 
 
Något slags kungligt torn förr i tiden
 
 
 
Vindruvor överallt så långt ögat nådde på vissa ställen!
 
Ett underbart sätt att spendera en lördag på. :)
 

- Vendredi

Publicerad 2015-09-25 14:03:00 i Allmänt,

 
Denna himlen hälsade mig god morgon idag. Var till och med vackrare i verkligen
 
Har inte så mycket att uppdatera er om sen sist mina vänner, men försöker knåpa ihop något;
 
I onsdags tog jag mig ut på en promenad för att få lite frisk luft. Gick till Books & Coffee, som Carl tipsat om hade riktigt kaffe, in fjantiga espressos man får här om man beställer en kopp. Testade en Cappucino och kan ärligt säga att det var den godaste jag druckit! 
 
 
Ser den inte god ut?
Fick en lite chokladbit till och det smakade underbart tillsammans
 
Namnet skvallrar ju om att det finns böcker där också, och mycket riktigt, där fanns det mycket att läsa! Fanns både franska och engelska böcker, allt från romaner till reseböcker. Jag valde en Tintin i serieformat på franska. Den var faktiskt lite rolig, det jag förstod :)
 
Igår, torsdag, var det dags för gymmet igen! Överkropp stod på schemat. Det kändes att jag inte tränat på ett tag då musklerna inte hunnit återhämta sig helt från i måndags. Eller så var det dålig energi i frukosten.. 
Skulle möta min "Buddy" Manuela för en lunch vid 12 så efter gymmet gick jag hem för att ta en snabb dusch innan jag skulle iväg igen. Den blev snabbare än förväntat då det inte fanns något varmvatten?!  Höll på att börja gråta pga det kalla vattnet. Tack för att torrshampoo finns och att jag inte körde intervaller på löpbandet så jag inte var helt äckligt svettig i håret. 
 
Lunchen var trevlig och vi fick sällskap av en av Manuellas kompisar. Man märker av ålderskillnaden när man pratar om nöjen och planer för helgen. Dom är 19 och 18 år och jag 25.. Deras helger går ut på att festa, och mina är tidiga kvällar och träning typ.. Blev bjuden på fest igår, men då jag hade franska på kvällen så tackade jag nej. Skulle ju även träna idag så kan ju inte vara ute och slira kvällen innan ;) 
Efter lunchen fick jag hjälp att skriva ut lite papper som skulle skrivas under och skickas in till CROUS eller Lokaviz. När en äntligen tror att allt är i ordning.. 
Nino var snäll och scannade in dom i sitt labb så jag kunde skicka in dem idag, annars hade jag väl blivit ruinerad om jag skulle behöva betala 2€/papper hos idioten jag gick till förra gången. 
 
Igår var det som sagt franska och vi läste en artikel om Martin Luther King och diskuterade lite runt den. Håller nog på att bli sjuk eller något för jag frös som tusan på lektionen och huvudet var inte med alls...
 
 
 
 
 
Väl hemma tänkte jag ta mig en varm dusch, då varmvatten kommit tillbaka. 
Satte på duschen, studsar in, står i duschen och det droppar i princip ur munstycket.. Det är inget tryck i den i vanliga fall men detta var löjligt...Det lilla som kom ut var i alla fall varmt, alltid något... Hade ett fint mail skrivet i huvudet som jag tänkte skicka iväg till hyresvärden.. Tror nog jag ska göra det. Jag tänker verkligen inte betala full hyra när INGET funkar. Elementet fungerar bara på morgonen, duschen har inget tryck/ inte varmvatten 24/7 eller ens vatten?! Dörren går inte låsa alla ggr och idag när jag kom från gymmet hade någon varit här och kollat på dörren, men inte hittat något "onormalt"?!
Och imorse när jag satt och åt frukost börjarde brandlarmet i rummet tjuta utan anledning... 
 
Helt plötsligt låter inte Sverige som ett så hemskt land va? Nä precis!
 
Ser det som utmaningar och bra träning för tålamodet.. 
 
Annars idag händer det inte så jättemycket. Ska till Starbucks ikväll när Nino slutat experimentera i labbet.. Det är även matfestival precis utanför så kanske tar en närmare koll på vad som erbjuds. Gick förbi lite snabbt efter gymmet och godiset står precis utanför min port! Eller ja, innan godiset står det 2 får, några ankor och andra fåglar innanför ett provisoriskt staket. Dom går all in här! Fanns massa mat, ostar, kött, bakelser, marmelader, you name it! Det håller på hela helgen så lovar att ni får bilder och bättre uppdatering efter helgen!
 
xoxo
 
 
 
 

- 1 månad

Publicerad 2015-09-23 11:53:45 i Allmänt,

Idag är det 1 månad sen jag kom hit. Tiden går verkligen fort. Även om resan inte varit helt smärtfri känns det ändå rätt bra nu. 
Fick mitt beslut från CSN idag att jag äntligen får studiemedel! Ett tips till andra som ska studera (överhuvudtaget); ändra aldrig ett beslut ni fått om ni redan ansökt om studiemedel. Helt plötsligt måste dem ha en massa andra uppgifter än de som fungerade första gången. Men nu är det problemet ur världen!
 
Idag onsdag och jag har hunnit städa mitt otroligt stora krypin, måla naglarna och kolla på alldeles för många avsnitt av "Big Bang Theory". 
Min to do lista idag är inte speciellt lång då jag har vilodag från gymmet och alla andra är i skolan. 
Ska maila om problemet med min dörr då det inte hänt något sedan jag sa till, och sen tänkte jag ta en promenad om vädret håller i sig.
 
I måndags började jag dagen med ett träningspass. Har satt upp ett träningsschema för kommande 4 veckorna och hoppas jag inte hinner tröttna på övningarnar innan dess.. Har en tendens till att bli uttråkad efter 2 veckor..
Efter en dusch och lite lunch fixade jag veckans matinköp. 
På kvällen var det invigning av någon slags pyroteknisk konferens som hålls här i Bordeaux i veckan. Jag, Nino, Kathy och Claudia tog en kaffe innan showen började och uppdaterade varann om helgen.
 
Fyrverkerishowen var verkligen något heeeelt fantastiskt! Det var fyra olika shower av fyra olika pyrotekniker(?) från olika länder. En hade bl.a hållit i shower för OS, ESC, VM etc. 
Jag trodde det skulle vara något litet fyrverkeri som typ nyårsafton men icke! 
Hade jag vetat hur man laddar upp klipp hade jag visat er, men ni får kolla på dem jag är taggad i på Facebook.
 
Här är några bilder:
 
 
Den "dimman" som blev av alla raketer var inte att leka med. Man skulle behövt glasögon och munskydd
 
 
 
 
 
går, tisdag, var det dags för första lektionen i franska, ÄNTLIGEN.
Den är visserligen mellan 18.30-20.00 varje tisdag och torsdag, så hann bl.a. med gymmet, tvätta och laga mat innan. Skönt att ha något vettigt att göra och inte bra flyta omkring som en amöba och spendera pengar.
Lektionen började med att läraren var tvungen att fixa alla andra grupper så första 25 minuterna försvann. Sedan fick vi presentera oss själva och säga vad vi studerar här osv. När jag presenterat mig och sagt att jag var från Sverige började han diskutera Millenium-trilogin av Stieg Larsson. 
Kändes som en bra grupp och jag förstod nästan allt läraren pratade om, och de andra eleverna med. 
 
C'est tout pour le moment
xoxo
 

Resumé av helgen

Publicerad 2015-09-22 14:52:00 i Allmänt,

Nu har det gått lång tid mellan uppdateringarna härinne igen! Inte bra inte bra.
 
Till mitt försvar kom pappa och Gunilla till Bordeaux i torsdags kväll så jag har inte legat på latsidan.
Som sagt så kom dom torsdag kväll tillsammans med min leverans av saker! Nu har jag massa knäckebröd!! Sååå underbart.
Efter att vi packat upp allt och druckit varsin kopp kaffe hos mig så skulle vi hitta campingar. Eftersom klockan var rätt mycket var det mesta stängt eller fullt så dom fick sova på en parkering här i närheten. (I husbilen ofc..)
 
Fredagen började med att vi bokade in dom på en camping och åkte dit för att ställa iordning allt innan vi gjorde något annat. Kände att det var bäst, eftersom saker ofta tar lång tid, både i detta landet och med dessa 2 :-).
Med husbilen på plats tog vi spårvagnen in till centrum och tog en lunch. Visade dom lite av staden och berättade det jag kom ihåg av guidningen jag fick via franska-kursen. Kom på mig själv att återigen bli fascinerad av hur fint det är här.
 
 
Framför Miroir d'eau
 
Vi blandande kultur med shopping då pappa och Gunilla ska på bröllop nästa helg i Sverige. Valfri klädsel i all ära men utan ramar kan det bli svårt att veta vad en ska ha på sig. Pappa var avklarad ganska snart och lite idéer poppade upp för Gunilla. 
Timmar gick väldigt fort och mätta efter lunchen tog vi bara en kaffe och kaka på Mcdonalds innan jag satte dom på spårvagnen upp till campingen. 
 
 
På lördagen tog jag med dem till ett köpcentrum för att fortsätta klädletandet. Efter ett par affärer och provande hittade Gunilla något som kändes rätt! Väl klara med det lurade jag med dem till IKEA och åt köttbullar och pommes till "lunch" (klockan var nog 16..). En "snabb" runda bland alla saker för att få det lite mer hemtrevligt hemma och 75 € fattigare var vi klara för hemfärd. Eller ja, jag var tvungen att kolla in livsmedel-avdelningen också och hittade mycket jag helt plötsligt saknade från Sverige. Skivad smörgåsgurka, polarbröd och lösgodis fick följa med hem..
Hemma dumpade vi av allt och vilade fötterna en stund innan det var dags att gå på restaurang-jakt. Det är konstigt att när en letar efter något hittar en det aldrig, men annars finns det överallt. 
Hittade tillslut en bra restaurang inte alltför långt från spårvagnar m.m. 
 
 
 
 
Jag tog en spännande förrätt. I bollen är ett löskokt ägg. Svampstuvning och typ parma-skinka till.
Gott men väldigt annorlunda!
 
 
Min favorit-dessert - chokladfondant! 
 
Glömde ta kort på varmrätten men jag åt lamm med potatiskompott/gratäng.
De andra i sällskapet var också nöjda med sina rätter ;-)
 
 
Mätta och trötta skildes vi åt vid spårvagnarna och jag åkte hem. Någon av mina kära grannar hade fest för 3dje kvällen i rad så kan inte påstå att jag somnade som en prinsessa när jag kom hem.. 
 
Söndag och Bordeaux bjöd på superväder! I Sverige klassas det nog som högsommarvärme; 22 grader och sol!
Bestämde mig för att vi dem Dune du Pilat och Arcachon. Eftersom jag redan vart där är det ju ganska enkla resmål för mig hehe. Lurade upp dom för sanddynan och båda höll med om att det var en ansträngande upplevelse med värt det när en kom upp. Dagen till ära hade dom stängt av trappan då det blåst upp en massa sand på den så enda sättet var att gå upp i sanden. 
 
 
 
Nöjda och glada efter att äntligen vara uppe
 
 
Bröllopfoto på G kanske?
 
Väl nere igen köpte vi oss varsin glass innan vi åkte mot nästa resmål.
 
 
 
Arcachon allstå, in själva Casinot. 
 
Där fick dem smaka på Galettes till lunch och crêpe till efterrätt. Kan tillägga att jag skulle behöva detoxa 2 veckor efter dessa dagar med sockarbomber varje dag. Men det sägs att man ska njuta lite också :-)
 
Tog ingen bild på Galetten. men här är en från Google: 
 
Strosade runt lite bland gatorna och förbluffades över att det är vädligt många affärer öppna för en söndag. Kan vara för att det är ett turist-område. Det var även "Journée  européennes du Patrimoine" här i Aquitane i helgen.  Ingen aning om detta men det innebar gratis parkering iaf :)
Trötta och nöjda satte vi oss i husbilen för att åka tillbaka mot Bordeaux. Dock var vi inte dem enda som tänkte så, för jösses vilken bilkö vi hamnade i! Rondeller och på- och avfarter var rena flaskhalsarna på vägen. Väl igenom dessa flöt det på bra och jag blev avsläppt utanför min port vid kl 20. 
Kramades hej då, då dom skulle vidare uppåt i Franskrike dagen efter. 
 
En av de bästa helgerna hittills härnere! Nu räknar jag ner till Pontus kommer hit och jag får pussa och krama på honom  
 
xoxo
 

- 15 September

Publicerad 2015-09-15 15:33:10 i Allmänt,

Bonjour à tous!
 
Comment ca va? 
 
Sitter och försöker nöta franska inför provet ikväll. Vi ska ha ett prov för att se vilken nivå vi ligger på inför höstens kvällskurs. Har jag tur kanske jag kan hoppa upp ett snäpp och inte hamna i nybörjargruppen. Under har ju skett förr sägs det så detta kan inte vara helt omöjligt, n'est-ce pas?
 
Pinsamt att jag bott i Belgien i 2 år och inte kan mer franska... Alors, det var då det, nu är nu och igår vad igår. På tal om igår;
 
Det var en såndär dag då jag skulle ha stannat kvar i sängen, för allas säkerhet typ..
 
Jag gick till gymmet här i närheten för att ta reda på vad det kostar. Kom dit och det var öppet! Dock ingen personal så långt ögat nådde, men hittade en prislista. 49€/mån i minst 6 mån. Behövde inte ens prata med någon personal då det var alldeles fördyrt. 
Såå, hem igen och leta andra gym!
Hittade ett par intressanta alternativ.
 
Laga sig lite lunch och kolla på "Big bang theory".
 
Mätt och belåten tänkte jag ta mig bort till banken och hämta mitt kontokort, då jag äntligen fått ett brev som bekräftade att det kommit dit!
Här börjar krånglet;
- Går på spårvagnen utanför mig.
- Konduktören/Chauffören säger något om att han bara åker till nästa hållplats då det antagligen hänt något längre fram (fattade inte mer.)
- Hoppar av på den hållplatsen och tänker att en skön promenad är alltid bra! Blåser halv storm och kallt som tusan.
- Går och går och går ( ca. 20 min). Hade lämnat mina hörlurar hemma eftersom jag tänkte att "detta tar inte så lång tid...". Hädanefter ligger dem ALLTID i väskan.
- Kommer fram till banken för att se att den självklart är STÄNGD! 
 
Det var bara börjar traska tillbaka hemåt. Tog en spårvagn som tog mig en liten bit på vägen. Där den och "min" spårvagn möts, fick jag se att nu minsann går den igen. Det var ju visserligen bra... 
Carl skriver till mig och undrar om jag komma till Azalées kontor då vi behövde skriva ut ett papper till kursen ikväll.. Går dit och fixar det. Frågar om en möjligtvis kan scanna in dokument med skrivaren men det gick inte, dock ligger det en "kopierings/skriva ut" butik precis brevid. "det är jättebilligt" fick jag höra.. Mmm, det kanske det är, OM MAN ÄR FRANSK! Betalade 2 f*cking € för att scanna in ett ynka litet papper. Kände inte för att bråka med han därinne så gick hem och mailade iväg det väldigt dyra dokumentet.
 
Efter det stannade jag inne resten av dagen.
 
Kvällens middag, linssoppa och "knäckebröd"
 
 
Sverige vs. Frankrike kl 20.03 igår (Frankrike i den lilla rutan till höger)
 
Idag gjorde jag ett nytt försök med banken. Det var öppet så fick mitt kort. Höll på att frysa ihjäl då det regnat hela fm och jag har inget mer än en jeansjacka och converse som ytterplagg än så länge. Fick hoppa in på H&M och köpa mig en tjock kofta och en halsduk påvägen hem för att inte behöva frysa ihjäl ikväll när jag ska till franska-provet. 
 
Mailade ett annat gym här i närheten om priser för studenter och dom ringde upp för en stund sen. OH MY. Inte nog med att det är svårt att förstå franska när en står face 2 face och man ändå kan ana via kroppsspråk, men att prata och förstå i telefon är ju helt omöjligt! Fick i alla fall fram att det kostar 35.85€/mån för minst 5 mån och att jag kan komma dit närsom för att provträna. Tror jag går dit imorgon!
 
Hur är det med mina kära vänner och familj i Sverige? Dåligt med uppdateringar på magar och allt annat som händer i era liv ;) 
 
 
 

- 13 September

Publicerad 2015-09-13 16:35:28 i Allmänt,

Söndag igen och ännu en vecka i denna härliga stad har gått! 
 
I fredags fick jag äntligen mitt franska SIM-kort. Skönt att kunna nå folk härnere utanför den trygga Wifi-zonen hemma. 
 
Tog även en härlig promenad i parken och åt kanske världens största Pain au chocolat.
 
 
 
 
 Det fanns väldigt många olika sortsers fåglar i parken som stod och häckade vid vattnet. Dem brydde sig inte ett dugg om oss fascinerade fånar som tog kort på dem. 
 
 Denhär kör någon slags balansövning; stå på ett ben och sova är ju alltid skönt..
 
 
Efter att ha låtit som en turist och sagt "wow" och "oj" 1800 ggr så var det dags att traska hemåt. 
 
På kvällen hade vi picknick vid floden. Väldigt bra initiativ av Edjacksson måste jag säga! Han är lite som spindeln i nätet här. Alla vet vem han är och det är inte så konstigt då han pratar med allt och alla konstant. Har ett par saker att lära mig av honom! Han pratar bl.a. 5 språk(?!) nästan helt flytande. 
 
 
 
 
Jag kan tänka mig bo här jämt! Så fin och mysig stad. Pontus får flytta hit och bli hemma-man!
 
Efter lite väldigt mycket mat och vin och inga toaletter i närheten som fungerade åkte jag hemåt. Längsta resan med spårvagnen någonsin! Det är i sådana lägen en önskar att en var man i stället haha.
 
I går var planen att åka till ett shoppingcenter med Nino och Kathy. Då båda avbokade frågade jag istället Monika, som lyckligtvis inte hade några planer! Jag var tvungen att ha ett par nya jeans då det enda paret jag har med mig har gått sönder. Likaså mina chinos från Me&I har spruckit. Vet inte om jag ska ta detta som ett tecken på att min bakdel växt?
Tillbaka till shoppingen; Eftersom jag har en väldigt konstig kropp kan jag inte köpa jeans på typ H&M, Zara eller andra affärer där dom bara har stl 36,38,40.. utan måste har riktiga jeans-storlekar. Vi gick in och ut i mååånga affärer (kollade givetvis på annat också) utan att hitta en enda riktigt "jeansaffär". Då en blir hungrig av att leta kläder bestämde vi oss istället för att leta efter en restaurang som inte ruinerar studenter. Och som alltid när en slutar leta efter något, så hittar en det! Helt plötsligt uppenbarade sig Levi's framför oss. Maten fick vänta en stund till. Hittade ett par jeans med lite högre midja som håller in allt! inklusive organen, det ni! Han i affären sa att dem skulle töja/forma sig lite.
Mission accomplished so to speak.
 
Lunchen smakade nog till och med lite godare efter jeansköpet.
 
Kvällen spenderades med Kathy och Claudia på en cool restaurang; Ed Wood
 
(Bild från google)
 
 
 
Jättegod tapas med lökringar, mozarellasticks, nachos, chicken nuggets och bläckfiskringar.
Rullade nästan därifrån 
 
Idag är det grått och trist ute så det enda vettiga jag gjort var en promenad innan frukost. Råkade hamna lite "fel" och gick förbi en plats där hemlösa/tiggare slagit läger. Vet inte vad det var för människor men lite skumt område..
 
Kanske tar mig i kragen strax och åker till Kathy och Claudia för en kaffe lite senare.
 
xoxo

- 11 Septmber + lite tankar om världen

Publicerad 2015-09-11 11:03:00 i Allmänt,

Kvällen igår var jätterolig!
 
Mötte upp Nino och Kathy i centrum vid 8 och gick till Torito Bar för att kolla hur det såg ut och kanske kunna ta en bit mat innan alla andra skulle börja ramla in. Gick inte så bra då dem precis börjat förbereda inför kvällen, sp dem bad oss komma tillbaka vid 9, då per-welcoming partyt började. 
 
 
Satte oss på en restaurang lite längre bort och delade på en ostbricka. Jag tog ett glas vin, Kathy en kaffe och Nino en varm choklad. Bra blandning på den...
 
 
(Ursäkta den dåliga skärpan..)
 
 
Very good people :)
 
Klockan sprang iväg och helt plötsligt var den 10 och vi gick bort mot Torito Bar. Vi fick en smärre chock när vi såg hur mycket folk det var som stod i kö (eller vad en ska kalla klungor med folk utanför ingången). Vissa var mer party party än andra, så där fanns det alla nivåer av alkoholintag. Nino åkte hem och jag, Kathy och Claudia ställde oss i den obefintliga kön.
 
Väl inne fick man en välkomst-cocktail som smakade whisky. Kvällens priser var shots för 2€, öl för 5€ och tequila för 3€. Det blev en shot och en tequila för att överhuvudtaget kunna överleva därinne. Huuuur mycket folk som helst och varmt som f-n! Men det var bara gilla läget och dansa loss till musiken. DJen måste haft en förkärlek för latino-musik för det var det ENDA som spelades! Kasst, eftersom jag gärna vill sjunga med. Och hur många latino-låtar kan jag? Typ Ricky Martins gamla hit från tidigt 2000-tal. 
Fanns inte så mycket att göra åt det så ful-dansade vidare.
 
 
Tog lite luft och kylde ner oss, innan vi tog en sista sväng på dansgolvet. Möttes av en vägg med syrefattig luft så fort en tog ett steg in igen. Bilden ovan är tagen runt 23.30 och folk köade fortfarande in. (alla står inte i kö, några är bara ute för den friska luften)
 
Efter den sista danssvängen så kände vi oss rätt nöjda och åkte hem. Rolig kväll men lite mycket folk på förliten yta, Skulle var skoj att gå till en riktig dansklubb en kväll, på en helgdag ;)
 

 
När vi satt på restaurangen och njöt av den goda osten fick jag frågan om vad jag skulle göra efter mina studier. Inom vilket område jag ville jobba i, eller om jag skulle läsa en Master. 
 
Jag vill göra skillnad för människor på något sätt, helst globalt men att det nog är lättare att börja på lokal nivå. När jag sa det fick jag i princip ett gapskratt tillbaka eftersom Sverige, till skillnad från Georgien och Rumänien, är ett väldigt välbärgat land. 
Och det är det som gör mig så jävla förbannad. För folk i Sverige klagar något enormt på ALLT! Det är som att vi har glömt att vi inte bara har rättigheter utan också skyldigheter. Skyldigheter gentemot varandra som medmänniskor, skyldigheter för att landet ska fortsätta vara ett av världens med jämlika länder, både inom ekonomi och jämställdhet. 
 
Någonstans har svensken glömt detta. Vi bara kräver en jävla massa hela tiden. 
"Jag vill inte jobba med det, så jag går hellre arbetslös och hemma"
"Jag vill inte jobba dom tiderna så då jobbar jag hellre inte alls"
"Sjukvården är kass, jag fick inte hjälp på 2 röda, och jag betalar minsann skatt"
"Jag har inte råd att åka på semester med mina barn, men jag röker och äter godis varje dag"
 
Standarden höjs konstant, på vad som ses som ett värdigt liv. Vad hände med
"Jag har tak över huvudet och min famlij är frisk"
"Jag har råd att äta mig mätt och gå utanför dörren utan att vara rädd för att bli spottad på, nedslagen eller vad fan som helst"?
 
Okej, kanske lite olika refllektioner men jag kan bli så jävla trött på allt gnäll. Speciellt när folk flyr från sina hem, för sina liv och vi i Europa ser KOSTNADER. 
Jag vet att människan inte är god i grunden, och alla människor är inte lika mycket värda. Men bara för att vi har vunnit på livets lotteri och fått växa upp i ett säkert land, betyder inte det att vi är mer värda än dom. När jag pratar om männiksovärde menar jag att folk som mördar, våldtar och allmänt sabbar för andra är mindre värda och borde inte ha samma rättigheter som en "frisk" och ärlig männsika som försöker göra rätt för sig genom livet. Människor utanför Europa är, precis som många inom Europa, av båda sorter. Och vilka är vi att säga vilka som ska få hjälp eller inte, utan att veta vad för slags människor dem är?
 
Det går inte ställa människoliv och pengar mot varandra, det ena är på riktigt och det andra är ett påhittat system vi startar krig för..
 
Väldigt spretigt inlägg, men den här jävla media-bevakningen och vinklingen om vad som händer i världen får mig att se svart. Det värsta är att folk är så naiva och blåödga att dom tror på skiten också, utan att se helheten. Googla Hans Rosling och Postkolonialism (inte samtidigt dock) så får ni en bättre bild av verkligheten. Många av krigen som pågår har startats på grund av västvärlden och pengar... Tål att tänkas på.
 

- 10 September

Publicerad 2015-09-10 10:40:00 i Allmänt,

Blev minsann varken SIM-kort eller bankkort i tisdags.. Mailet var en bekräftelse på att SIM-kortet var påväg. 
Kan hända att det kommit idag så kanske tar en tripp dit senare idag. 
 
Efter banken i tisdags gick jag bort till Jardin Public och kollade vad den hade att erbjuda. Väldigt fin park! Funderar på om det är konstigt att ta spårvagnen dit för en springtur någon dag. Det är en bit bort och gå tar alldeles för lång tid men det är bra underlag (=ej asfalt) för mina onda knän. Tål att funderas på!
 
Det blev tyvärr ingen lunch i parken, då jag inte hittade något som tilltalade mig tillräckligt på vägen dit. Så ganska hungrig fick jag gå därifrån och köpa mig en baguette i en trailer på Place Quinconces och sätta mig där och äta istället.
 
 
 
  Lyssnade på fransk podcast under tiden för att ut öka mitt vokabulär och kikade på turister.
 
 
Cirkus i stan! Såg en elefant och tänkte på det hemska klippet om den stackars cirkus-elefanten Tyke. Människan är en rätt hemsk varelse..
 
Efter den extremt tråkiga men rofyllda lunchen i solen tog jag spårvagnen till Mériadeck där jag hört att det skulle finnas en supermarket. Helt rätt! Där fanns det ett litet köpcentrum men ett supermarket på 2 våningar! Dem hade allt från elektronik och kläder till mat och verktyg. Plockade på mig lite smått och gott.
 
 
Bland annat denna fick följa med hem!
 
Väl hemma igen tog jag tag i dem hemskt smutsiga fönstren. 
 
 
 
 
Före -bild. Vet inte om det syns något men resultatet blev bra 
 
Igår, onsdag var det informationsdag för Ersamus-studenter och de som ska läsa master-programmen (tror jag). Det var på samma ställe där vi hade franskakursen så det blev tidig uppgång, då resan tar 30 min.
 
Mycket information på franska och en rundvandring där vi inte ska ha en enda lektion. 
De hade också olika sporter man kunde signa upp sig på. Är man på alla lektioner och gör bra ifrån sig kan detta hjälpa till att höja betyget i de kurser man läser tydligen! Smart sätt att få in friskvård. Vad jag valde?
 
Klättring (Klättervägg)
 
Har aldrig testat det men tänkte att någonggång ska va den första. Hur roligt låter det inte?!
Introduktion den 18/9 och sen drar det igång 21/9. Då jag och Carl inte fått våra studentkort än är det lite osäkert om det ens går, men vi får prata med Azalée och se om vi kan få dom tidigare.
 
Väl hemma igen slängde jag in en maskin med tvätt och sen tog jag mig en rask PW i värmen. Tanken var att springa, men mina knän tyckte inte om den idén.. Var skönt att bara komma ut. 
 
Studerade lite franska efter en dusch och lite mat och sen var det den dagliga skypen med min prins.
 
Idag har jag inga vidare planer för dagen..
Ikväll är det Welcoming-party för Ersamus studenter på en Tapas bar. Äntligen får jag vara lite social igen
 
xoxo

- 8 September

Publicerad 2015-09-08 11:11:57 i Allmänt,

Tisdag idag min vänner! 
 
Då dagarna här inte bjuder på så mycket spänning för tillfället får jag försöka göra ett par utflykter så jag kommer utanför dörren åtminstone. Dagens planer blir på att besöka banken och få mitt franska SIM-kort och bankkort och kanske besöka Jardin Public och ta en lunch i solen. Ska bli 24 grader här så får passa på att njuta! 

Igår var jag och fixade månadskort för buss/spårvagn och kanalbåtarna(?). Dem hade ett studenterbjudande där även cyklar ingick men då jag inte får mitt studentkort förrän i oktober så fick jag nöja mig med det vanliga sålänge. Det är bra mycket billigare här än hemma,30.40 €/månad.
 
Efter det fördrev jag lite tid på stan, utan att köpa mer än helt värdelösa plackers till tänderna. Tråden fastnar mer mellan tänderna än vad den tar bort skräp.. 
 
Väl hemma tog jag en snabblunch och kollade på "How I met your mother", innan jag gick till den botaniska trädgården och la med på en bänk och lyssnade på en fransk podcast i solen. 
 
Gick sedan runt och kikade lite på allt som fanns. Det skulle behövas en rejäl rensning av ogräs men väldigt mysigt ställe!
 
 
 
 
 
 
 
Resten av dagen/kvällen spenderades hemma.
Inatt vid 00.30 vaknade jag av ett jäkla ojud. Något slags larm men har ingen aning om vad det var. Trodde först det var något brandalarm, men då ingen annan verkade gå ut stannade jag också kvar... Det slutade efter ca 5 min och jag kunde återgå till min skönhetssömn!
 
Morgonen har gått åt till att se klart på "How I met your mother", äta frukost, dricka alldeles för mycket kaffe (hej koffeinkick) och nu precis var elektrikern här och fixade ett eluttag som satt löst. Skulle behöva prata lite mer franska märker jag, och inte bara läsa och lyssna..
 
Önskar er en fin dag!
 
xoxo
 
 
 
 

- 6 september

Publicerad 2015-09-06 20:04:54 i Vardag,

Bon soir!
 
Nu var det ett par dagar sedan jag skrev. Kan inte säga att det varit fullt upp, men tiden bara flyger iväg. Ska ge er och mig själv en uppdatering på vad som hänt senaste dagarna;
 
- Onsdag:
 
- Fick äntligen mitt lilla krypin till studentrum:
 
Blir inte direkt middagsbjudningar i dett köket precis
 
 
Le grand lit (den stora sängen) (ursäkta motljuset)
 
Detta var tvunget att firas med en god lunch! (som jag visserligen åt innan jag fick nyckeln..)
 
 
Kyckling, haricort verts och bakpotatis! Slank ner fint med ett glas vin till
 
Efter att inhandlat lite nödvändiga saker på Carrefour åkte jag tillbaka till hostelet för att hämta megaväskan och en ryggsäck. Var skönt att få det på plats, så att jag bara hade typ migsjälv att tänka på dagen efter. 
Packade upp väskan, skrev inköpslista inför fredagen och åkte tillbaka till hostelet för en sista natt!
 
Torsdag
- Checkade ut från hostelet efter ännu en nyttig frukost bestånde av baguette och müsli. Tog spårvagnen till campuset och packade upp de sista väskorna. 
- Gick till universitetet vägg i vägg och fick lite mer införmation från Azalée om vad som komma skall. Fick en lite inblick i mitt schema och bye bye free time. Föreläsningar/lektioner 9-16 mån - fre i princip. Förstår att en kurs bara tar en dryg vecka (eller något sånt). Långa dagar var det i alla fall. Hon berättade också att det engelska master-programmen endast läses av internationella studenter. Jag som trodde jag skulle vara ensam internationell student, var visst endast den enda inom erasmus, de andra betalar för sig. Sedärja!
 
Efter det så tog vi spårvagnen till.......
 
och åt.........
 
 
Köttbullar och mos! 
Godaste köttbullarna i mitt liv, även om dem inte är speciellt hälsosamma. MUUUMS!
 
 
Efter den rejälsa lunchen var det dags att ta sig an mission "Komplettera ett hem med så mycket du kan bära". 
Kudde, täcke, porslin, köksredskap, kastrull,stekpanna, sopborste, handdukar etc. Sjukt hur mycket man behöver! Och tur att IKEA finns, annars hade jag blivit ruinerad! 
Två fulla IKEA-påsar och två trötta shoppare senare, var det dags att ta sig hem. Tackar högre makter för att rusningstrafiken inte börjar lika tidigt här som i Sverige. Sista spårvagnen hem var lite värre, men gick hyfsat bra och allt var helt när jag kom hem!
Då var det bara börjar städa och plocka upp allt jag köpt..
 
Fredag
- Började morgonen med en härligmen lite kylig promenad. Vaknade alldeles förtidigt som vanligt, så luften kanske inte kunnit bli så varmt vid 7.30..
- År frukost, som äntligen bestod av något annat än baguette och müsli, nämligen gröt, ägg och knäckebröd! Kalla mig knäpp, men det är inte att underskatta.
- Vid lunch tog jag och Carl oss till en bank och fixade bankkonto och franskt mobilabonnemang. CIC har ett speciellt erbjudande för Erasmus-studenter; gratis bankkonto, gratis internettjänst, gratis kontokort, ingen bindningstid och ett SIM-kort utan bindningstid, med fria samtal + sms inom Frankrike och 3 GB surf för 15.99€. BRA DEAL!
 
På kvällen mötte jag upp Monika och hennes kompis från Ryssland (omöjligt att höra hur man skulle uttala hennes namn så hon får heta Ryssland) för ett par glas vin. Stannade först på "Conseil des Vin du Médoc". där kan man även får en 2-timmarslektion i vin, med studentrabatt! 
Eftersom det stängde kl. 22 tog vi oss en promenad till en restaurang för glas nummer 2. Fick även se deras dessert-meny så vi slog till på varsin dessert också
 
Min såg ut såhär:
 
 
Den satt inte helt fel kan meddelas.
 
Lördag
 
Vaknade inte lika tidigt denna morgon som tur var! Kan berott på de två glasen med rödvin från kvällen innan.. Skönt iaf att få sova ut!
Åt frukost tillsammans med Pontus via Skype och sen tog jag mig en promenad i området för att se vad som fanns. 
På vägen hem gick jag in på Carrefour för att köpa vin och tandtråd. Kom ut med mycket mer än bara det. Köpte på mig lite mat och hittade t.o.m. kvarg (Fromage blanc). Dock ingen tandtråd. 
Hem och laga sig lite lunch; kyckling, cous cous och broccoli. 
 
På kvällen mötte jag upp Nino, Kathy och Claudia för en kaffe och senare middag på KFC
 
 
20 st kycklingbitar för 4 pers och pommes till det. Mätt var bara förnamnet när man ätit upp allt.
 
Kvällen var ganska kylig så vid kl. 22 sa vi hej då och jag åkte hem och kollade på "How I meet your mother" innan John Blund hälsade på.
 
- Söndag
 
- Startade dagen med en morgonpromenad/jogg och lyckades springa vilse. Jag och lokalsinne rimmar dåligt. Var inte helt vilse som tur var så lokaliserade mig ganska fort och kunde jogga vidare. 
- Frulle och lite slösurf på datorn. Skype med Pontus
- Mötte upp Monika och gick till "Jardin Botanique", som ligger granne med campuset jag bor på. Jättefint och mysigt. Vi körde en picknick-lunch där under ett träd. Efter det gick vi och kikade lite mer på alla växter innan vi tog en promenad längs floden för att slutligen hamna på ett café och köpa Frappé
 
 
Tur att jag rört på mig idag iaf... Den och en chocolatine (pain au chocolat) är inte det bästa för formen precis ;)
 
Väl hemma igen har jag pratat med mamma och pluggat lite franska. Nu kurrar magen så dags för kvällsmat! 
Påminn mig om att blogga minst varannan dag. Vääääldigt jobbigt att summera alla dessa dagar.
 
Ha det bäst kära vänner!
 
xoxo
 
 
 

- 2 September

Publicerad 2015-09-02 19:11:39 i Allmänt,

Woho!
 
Nu har det äntligen löst sig med lägenheten så idag fick jag nyckeln till mitt lilla krypin! Och då menar jag lilla... Men efter lite städning och lite användbara prylar (som kudde, täcke, köksredskap och mat) så ska jag allt överleva 4-5 månader här.
 
Förmiddagen började med att åka och betala för franska-kursen. Bra att en gör det när hela kursen är slut lixom.. När det var gjort tog vi spårvagnen till universitet vi ska hålla till på för att försöka reda ut detta med borgenär och trassel. 
Efter lite letande på unversitet, som ger en känslan av att var på mentalsjukhus typ, hittade vi äntligen Azalée, vår kontakt på IAE Bordeaux. som även bott i Sverige i 15 år. Så vi pratade mer svenska än franska.. Efter att ha förklarat vårt problem och hon ringt ett par samtal så verkade det som att allt vi skickade in i måndags stämde, och vi kunde få våra lägenheter!
 
Vi var först tvungna att åka med ett intyg halvvägs tillbaka till det univ. vi läst franska på, och precis varit på. Väl där fick vi ett nytt papper (ALLA DESSA PAPPER!!) som vi skulle lämna till personalen på campuset som vi ska bo på. Och det ligger vägg i vägg med IAE, där vi var 30 min innan. Kan säga att jag åkt väldigt mycket spårvagn fram och tillbaka genom hela Bordeaux idag. Men det var det värt! 
 
natt blir det sista natten på hostelet. Och på ett hostel över huvudtaget på läääänge. 
 
Ville bara uppdatera er om läget! Hörs snart igen
 
xoxo

- 1 september

Publicerad 2015-09-01 21:09:19 i Allmänt,

God kväll mina vänner! 
 
Vill ni veta hur det går med boendet? Dåliga nyheter, ni får tyvärr vänta lite längre för jag har ingen aning om hur det går. Förhoppningsvis bra. Ingen som känner någon som jobbar och bor i Frankrike som vill skriva på lite papper? 
 
Idag var det hur som helst sista dagen på franska-kursen. Känns lite tråkigt då alla man träffat denna vecka pluggar på andra ställen i stan. Klart vi kommer ses ändå, men inte på daglig basis. Då vår lärare började sina kurser för terminen idag så fick vi i A-gruppen ha lektion med B-gruppen. Vi är alltså den lägsta nivån, men B var inte mycket bättre. Dom hade ett större ordförråd, men annars hängde jag med ganska bra på vad som sas. Känns bra att det går framåt! Nu ska jag bara parla själv också, det är det som är det svåra. 
 
Eftermiddagens utflykt tillbringades på Musée d'Aquitaine. Guiden där babblade på lika snabbt som hon på Châteu Pape Clement förra veckan så där fattade jag inte mycket. Dom lägger inte nivån lågt precis. Muséet i sig var ganska tråkigt, men tog lite bilder ni ska få se! Ni får även texterna så kan ni köra google översätt ;)
 
 
 
 
Nu har jag precis ätit lite idag och sitter och lyssnar på en par tyskar som sitter bredvid och babblar. Det är mycket tyskar här! Jag var ute och sprang en lite sväng förut för att få rensa tankarna lite. 
 
Det här var tankemöstret under tiden:
1. Börjar powerwalka - åh vad skönt väder, inte för varmt och det blåser lite! perfekt
2. Efter 10 min PW - okej, jag börjar spring snart. När jag kommer till bron
3. Kommer till bron - Nä, det går uppför här. Inte bra att börja i en uppförsbacke. Börjar springa när jag är på bron.
4. På bron - Det kommer se konstigt ut om jag börjar springa nu, eftersom jag inte sprang innan. Går över istället
5. Mitt på bron - Om ingen ska se när jag börjar springa kommer jag inte kunna springa alls.. PROBLEM
6. Nästan över bron - ooh, måste över till andra sidan bron. ska ner vänster där borta. 
7. Kollar efter bilar/spårvagnar - Okej, det är fritt. Då kan jag lite snyggt småjogga över vägen 
8. På andra sidan - Nu joggar jag redan så då kan jag fortsätta.. BRAVO
9. Efter ha sprungit 5 min - BARA 5 min? Vafan, trodde det var minst 10. aja, när började jag springa. efter 14 min, 20 min? säg 20 min, då ska jag springa minst 15 min.
10. Okej, tänk inte, bara andas och kolla på allt annat.
11. VARMT, DÖENDE! Hur långt är det kvar?
12. Oj, sprungit 15 min och nu går det rätt bra. Måste springa 20 min då jag gick 20 min. 
13. Kommer in till stan igen - Här kan jag ju inte sluta. Spring 30 min minst!
14. Åh, bra låt, SPRING på! bara 4 min kvar.
15. Låten tar slut - gött! 
16. Kollar klockan - amen vafan, det är ju 4 min kvar nu?! såg fel på klockan.. Jävla skit. aja, spring på nu
17. 2 min kvar. spring, bara. Strunta i att du står still typ.
18. Sprungit i 30 min - Börja gå nu, det är helt okej! Bra jobbat!
19. Fan var långt det är hem nu. Aj vad ont mina höfter gör.
20. Fortsätt gå så kommer du framår iaf.
 
Ni hör ju, något helt annat att tänka på. 
 
Trevlig kväll mina kära <3
 
 

Om

Min profilbild

C'est la vie

Här får ni följa min vardag som en helt vanlig "Svensson" men mycket tankar om stort och smått. Min önskan med livet är att alltid försöka påverka världen till det bättre, lokalt eller internationellt gör detsamma, bara vi får en finare värld med mer medmänsklighet och ödmjukhet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela