Amanda

One life, many ways

- 31 augusti

Publicerad 2015-08-31 19:57:36 i Allmänt,

Well well, nu börjar problemen hopa sig efter en vecka i paradiset.
 
Trodde i min vildaste fantasi att jag skulle kunna få mitt rum på universitet idag, eller imorgon, genom att lämna in alla 150 papper dom begärt. Jag går till C.R.O.U.S., rätt kontor iallafall, och damen framför mig börjar kolla igenom alla papper. Det börjar bra tänker jag. Sen kommer hon till pappren om borgenären och till lönespecifikation från denna. Ja, där tog det stopp och vi hoppade tillbaka 7 årtionden typ. Lönen var tvunget att vara i EURO. Utan detta, inget rum. Inget att diskutera. Jahapp.. Med tanke på att jag är en känslig tjej så bröt jag ihop i 3 sek. Ja, jag orkade inte mer. Det var varmt, jag var hungrig och trött och allt som kan gå fel går självklart fel. 
 
Damen (eller dam och dam, typ 5 år äldre än mig!) Hon säger att man kan ansöka om en fransk borgenär men det tar ca 2-3 dagar, OM alla papper är i sin ordning vill säga. Hon gav mig tipset att översätta hela sidan vid google chrome, när jag sa att allt på ansökan är på franska. Vissa länder brukar ha ett engelskt val också, men icke sa nicke! 
 
Så hungirga och lite uppgivna gick vi därifrån. Jag tror min C-uppsats ska handla om hur jävla irriterande det är men byråkrati utan undantag. Speciellt i ett U-land mitt i EU. 
På vägen hem stannade vi på ett Carrefour för att köpa lunch och middag. Klockan hade egentligen passerat lunch för längesen när vi kom tillbaka till hostelet. Den hann bli 4 innan jag kunde äta. var tvungen att försöka få stanna ett par extra nätter här nu, vilket också såklart inte var helt lätt. Tror att jag ska kunna stanna 2 extra nätter, om inte något konstigt händer, typ att det brinner ner eller något. Fattas bara annat just nu.. 
 
Håll alla tummar och tår att det går igenom nu, annars blir jag inte bara fattig, utan hemlös också. Var tacksamma för att ni troligtvis aldrig ska flytta hit. Det är lättare att illegalt smuggla in flyktingar till Sverige, än att förstå det byråkratiska systemet i Frankrike. Får se det som en utmaning. Challenge accepted.
 
 

- 31 augusti

Publicerad 2015-08-31 06:30:00 i Allmänt, Vardag,

Bon jour!
 
Hoppas ni alla haft en bra helg! Härligt med måndag och ny vecka. Lite som ett nytt kapitel i livet varje måndag. 
I mitt liv idag står det franska (som ni kanske börjat förstå vid dethär laget) på schemat även denna förmiddagen och sen fritt på eftermiddagen. Då ska jag dock till rätt C.R.O.U.S. lämna in alla papper. Kanske det blir ett glas vin med klassen senare. Det ska äntligen regna här idag så vi får se hur många som vågar sig ut. Ska bli skönt med lite regn faktiskt. Igår kväll kunde jag sitta helt stilla och svettas ändå. Mmm, very fresh I know.. det är luktfuktigheten som är på typ 110% här.
 
 
 
 
 
går var det söndag och jag hade en dag off från lektioner. Hade dock läxa tills idag så jag var inte helt ledig. Jag och Monika tog en liten tripp till en marknad med MASSA mat och annat skoj; allt från fisk, ost, frukt och grönsaker till kött, skor, underkläder. Väldigt bra priser också. Men då vi skulle bara borta från hostelet hela dagen kändes det inte helt 100 att köpa med sig en massa färska saker, så vi gick mest runt och kollade in alla läckerheter. Sedan tog vi en promenad genom shopping-gatan mot floden, där vi satte oss under ett träd, mitt i vägen och gjorde läxan. När det blev lunch-dags tog vi oss in mellan byggnaderna igen och hittade ett mysigt ställe. Till efterrätt blev det crêpe med nutella! Y to the U to the M to the M to the I to the E: yummie! 
 
 
Mätta och belåtna tog vi sikte på att utforska en annan del av stan och föröska hitta skugga samtidigt. In på ett Carrefour för att svalka av oss lite och sen gick vi mot en liten mysig park vid hostelet. Där satte vi oss och pluggade lite mer franska i skuggan i väntan på att få våra rum igen. Varje dag städas dom mellan 11-16 och då har vi ingen tillgång till dem. 
 
Eftermiddagen och kvällen blev till att göra minsta möjliga, då varje rörelse medförde svettattacker..
 

- Dune du Pyla & Arcachon

Publicerad 2015-08-30 17:55:00 i Vardag,

Igår var jag som sagt vid Dune du Pyla och d'Archachon. Precis som läraren hade utlovat var det väldigt varmt. 34 grader i Arcachon för att vara lite mer specifik. I det sköna vädret hade vi en rundtur mellan olika hus och vad det var för stil på dem.
 
Arcachon var tidigare en ort dit rika människor och sådana med andningproblem åkte för att rehabiliteras. (Nu snackar vi 1800-tal). 
 
 
 
Innan vi åkte till d'Arcachon var vi uppe på Dune du Pyla, en 107 m hög sanddyna med jättefin utsikt! Vägen upp i sanden var inte det lättaste då ett steg upp blev 0.5 ner pga av lutningen.. Intervall-pass deluxe!
Fick även svindel då jag inte beredd på att dynan slutade ganska tvärt åt ena hållet. Höll på att sätta mig på rumpan och åka ner igen! Väl uppe var det definitivt värt andnöd och svindel! Åt ena hållet såg man havet och nya sanddynor som bildats i vattnet, och åt andra hållet såg man massa massa skog. Skogen var planerad där för att inte sanden skulle blåsa iväg, och på detta sätt skapades höjden.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
En av "fysikerna" som kom på idéen med träden bodde i d'Arcachon, om jag förstod det hela rätt. Det är inte lätt att fokusera i värmen när hjärnan är inställd på "Survival mode".
 
d'Arcachon åt vi lunch, baugette, under en brygga precis vid vattnet. När vi klav av bussen möttes av en värmechock så alla letade efter skugga att sitta i. Äta lunch i solen var verkligen inget alternativ! Efter lunchen hade vi att välja på att bada och hänga vid stranden till kl 16.15, eller gå en "guidad" tur genom staden. Jag är ju så jävla redig så jag tog självklart guideturen i värmen. Han dock doppa benen i vattnet. Vet inte vad temperaturen var, men runt 22 kanske. Det var så varmt i luften så det kändes svinkallt! 
 
Guideturen, bestående av våra franska-lärare som guider. tog cirka 1.5 h upp och ner för små gator och olika hus. Han som skrev "De tre musketörerna" bodde tydligen här, och även Oscar Wilde temporärt.
 
 
      
 
 
På bussen hem tror jag nästan alla hade svårt för att hålla ögonen öppna. Jag slocknade på 10 röda och vaknade upp lagom tills vi var framme i Bordeaux igen. Efter en full spårvagn och en lätt promenad var duschen ett efterlängtat mål! Sand ÖVERALLT! Jag är nog lik min pappa tror jag, är allergisk mot sand i kläder, skor etc... Dock var jag lika varm och svettig igen efter att jag kommit ur duschen och försökt ta på mig lite kläder.. Klibbigt som tusan. 
 
Några av människorna hade bestämt att ses vid "Miroir d'eau" på kvällen så jag och Carl gick dit för att socialisera oss lite. Det är så roligt att möta alla dessa människor! Höra hur deras liv ser ut, hur andra länder funkar och spräcka hål på (eller stärka) fördomar man har. Bästa av allt var att man kunde gå i shorts och linne utan att frysa klockan 23-24!  I love it! 
Vid halv ett höll jag på att somna sittandes så då traskade jag hemåt!
 
 
 
 
 
 
 
Dagens äventyr får ni ikväll eller imorgon!

- 28 augusti

Publicerad 2015-08-28 22:05:34 i Allmänt,

Hej och hå vad bra det går! 
Har börjat få slut på idéer på hur jag ska välkomna er till ännu ett inlägg. Förslag mottages gärna.
 
Idag har vi haft sista teoretiska franskalektionen för denna vecka, och till och med lediga under eftermiddagen. Sedärja! Kan säga att det kommer tas igen imorgon då vi ska till kusten, närmare bestämt "Dune du Pyla" och "Arcachon". Dune du Pyla är en 107m hög sanddyna som ska ha en otrolg utsikt. Feel free to use google. Arcachon är en stad, eller möjligtvis kommunen som Dune du Pyla ligger i. Det ska vara härliga 34 grader typ så vi fick stränga order om att ta med vatten, solkräm, hatt/keps och solglasögon.
 
Sista timmen på varje lektion kommer en annan dam och pratar om praktiska saker som är bra att veta när man bor i Frankrike. En skulle ju kunna tro att det har att göra med hur man tar sig fram med kollektivtrafiken, köper mat etc. Nej då, första gångne gick vi igenom hur deras skolsystem ser ut. Andra lektionen hur en öppnar ett bankkonto och vilka papper man måste ha (el-kontraktet funkar till allt tydligen, och hyreskontraktet). Även vad RIB är, är viktigt att veta (bank-kontosystem eller ngt). Idag gick vi igenom hur man skicka brev/paket. Om man ska välja spårning, proiterade etc. Känns sådär viktigt när jag ska vara här i knappt 5 månader. Men hey, all info på franska är väl bra :-)
 
Efter lektionen och en lunch med Georigen och Rumänien försökte jag och Carl fixa så att alla papper för boende skulle vara klara inför nästa vecka, kontrakt etc. Organisationen/företaget som sköter detta, C.R.O.U.S., har väldigt många olika kontor beroende på område. Självklart så hade jag letat upp fel kontor och det vi skulle till hade stängt. Håll tummarna för att alla hundra papper och dokument är i sin ordning då sista dagen att lämna in dem är på måndag. Tiden börjar rinna iväg en aning....
 
Kvällen har spenderats med att laga mat och fixa picnic inför morgondagen, köra en snabbträning på rummet och eftersvettats deluxe. Luftfuktigheten härnere är en aning högre (säger man så?) än i Sverige. Kan ha med värmen att göra också men je ne sais pas.. 
 
Hur har ni det hemma? Ni är ett par tappra läsare men dåliga kommentatorer.
 
 

- 27 augusti

Publicerad 2015-08-27 22:59:11 i Vardag,

Bon soir!
 
Idag har det varit ännu en härlig dag här med en intensiv kurs på fm. Även en liten surprise med brandalarm mitt i lektionen. Varmt och skönt har vi haft med hela 30 grader på eftermiddagen när vi var på Château de Pape Clément en bit utanför Bordeaux. Där fick vi en guidad rundtur om vinets framställning, ända från vindruva till vinflaska. Allt på franska of course, och med tanke på värmen så orkade inte hjärnan riktigt med att engagera sig lika mycket. Jag fick iaf ut att en flaska av det vinet kostade drygt 125€, 90€ om du har tur typ. Vi fick även en lektion i hur man smakar på vin, även den på franska, och jag hade "råkat" smaka slut på vinet när hon började prata så tror inte det gav mig så mycket det heller. 
 
Vår lärarinna, Mélanie, fångade mig i ett kort ögonblick då jag tog kort och helt plötsligt så blev jag klassens fotograf inför morgondagens genomgång av eftermiddagen. Var ju bara fortsätta ta kort på fina saker typ.. Hur som haver, en intressant dag!
 
 
 
 
 
 
Väl tillbaka till civilisationen tog vi (jag, Carl och Monika från Mexico) ett glas vin/öl i värmen innan vi gick tillbaka till hostelet. Monika bor nämligen också här tills nästa vecka. Jag och Carl tog oss sedan en tur till en tvättomat runt hörnet och tvättade lite kläder, välbehövligt i denna värme, och pluggade lite franska under tiden. 
Kvällen har annars varit väldigt lugn. Ätit mat, tagit en dusch och skypat med Pontus. Han har ÄNTLIGEN bokat biljetter ner så snart får jag pussa på honom igen! :D (Vet att du läser bloggen hjärtat ;), Vore bra om du hittade min franska-papper sen Belgien.) Ingen annan som vet vart dom är?
 
Nu måste jag sova!
Bonne nuit!
Carl, Irland, Peru, Monika(Mexico), Tyskland, Georgien et moi. 
(Lär mig inte namnen men vart dom kommer ifrån)
 
 

- 26 augusti

Publicerad 2015-08-27 07:55:27 i

Första dagen på intensivkursen avklarad! Lärarinnan parlade bara franska under de fyra timmarna vi hade lektion. Mon Dieu vad mycket jag inte fattade. Men kändes ändå bra, och roligt! På eftermiddagen fick vi en guidad tur (på engelska som tur var) genom Bordeaux och stadens historia ändå från typ Julius Caesars tid. Très intréssant. Turen höll på i över 2 timmar och mitt i allt börjar ett skepp avfyra kanonkulor från floden.  Tydligen en replikering av ett skepp La Fayette seglade med till Amerika för att hjälpa amerikanarna vinna mot engelsmännen 1800 kallt. Mycket spännande och unikt enligt franskalärarinnan. Så nu har jag sett 2 replikerade skepp (ostindiefararen) på mindre än 2 månader!



Väl tillbaka på hostelet var det bara ta en dusch, laga mat; lax och basilikapasta, plugga franska och leta flygbiljetter till min kära. Har tydligen bosatt mig i en väldigt svåråtkomlig stad om man ska flyga från Sverige. Hehe ooops!  

- 25 augusti

Publicerad 2015-08-25 21:57:18 i Allmänt,

Bon soir mes amis!
 
Är nu ute på ännu ett äventyr i livet och hållplatsen denna gång blev Bordeaux för att lära mig parla franska och se hur det går till att studera i ett annat härligt land! Studierna kommer givetvis att vara på engelska då mina kunskaper i franska fick sig en rejäl törn av ett franskaprov vi hade idag för att se vilken nivå vi ligger på inför intensivkursen som startar imorgon. HEJ nybörjare!
 
Annars så är livet ganska soft här at the moment. Jag och min resekompis från Högskolan Väst, Carl, bor på ett hostel i centrum och insuper den franska livsstilen, dricker vin och äter baguetter.
 
Resan ner i söndags gick fint men separationsångesten från min kära var en aning värre än jag hade tänkt mig och hade svårt att behärska mina gråtattacker till toaletterna på Landvetter och Kastrup. Blev bättre när jag kom till Paris och hade saker och ting under kontroll igen. Har inte riktigt förstått att jag ska vara här så länge än. Tur att jag får lite besök under hösten :)
 
 
Hörde förresten att det regnade hemma. Kan trösta er med att det har varit 25 grader och stekand sol idag och imorgon ska det bli ungefär detsamma. ;) Tough life!
 
 
PS: Tack för alla fina sms och lycka till/hej då - samtal jag fått! Och förlåt om jag är lite seg med att svara. Svarar såfort jag har en stund över, vilket kan ta ett par timmar. Kärlek
 
Bonne nuit!
 

Om

Min profilbild

C'est la vie

Här får ni följa min vardag som en helt vanlig "Svensson" men mycket tankar om stort och smått. Min önskan med livet är att alltid försöka påverka världen till det bättre, lokalt eller internationellt gör detsamma, bara vi får en finare värld med mer medmänsklighet och ödmjukhet.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela